1

اطلاعیه ها و مطالب برای دانشجویان دانشگاه سیتی سنتر

07

دانشجویان محترم سلام.

اطلاعیه:

جزواتی تقدیم شده است… آیا آن را دریافت کرده اید؟


میتوانید در انجمن دانشجویان حمید رجایی مشارکت کنید.

همچنین در این گروه در لینکداین عضو شوید.

بسمه تعالی

در هر دو درس فقط از همین سوالات در امتحان خواهد امد. اما لازم است جوابها را خیلی دقیق و کامل بنویسید

سولات امتحانی درس  اندیشه اسلامی

1. سبک اندیشه به چه معنا است؟
سبک اندیشه  روشی زیربنایی، شکل یافته و شایع و موجّه در یک جامعه است که نوع برخورد فکری؛ معرفتی، احساسی، عاطفی آن جامعه را با عناصر هستی و اسباب زندگی معین کرده است. به عبارت دیگر سبک اندیشه، سیاق و رفتار ادراکی و عصب ادراکی خاصّ است که یک قوم در مواجهه با مسائل خرد و کلان زندگی، از خود بروز می¬ دهد و شامل توانایی¬ های بالقوه و ناتوانی¬ های خفته و نهان و میزان توان آن در ارتقاء و ترمیم خود هم می¬ شود.
سبک اندیشه¬ ی یک جامعه را می¬ توان با همنشینی بسیار با گروه های اجتماعی، کشف کرد. تحلیل محتوای ادبیات، معماری، شهرسازی، نقاشی، موسیقی، سبک لباس ، غذا و آداب و رسوم و بالاخره هنرهای نمایشی یک جامعه بهترین فرصت برای کشف و غبارزدایی از چهره¬ی سبک اندیشه¬ ی آن جامعه باشد. اما در این میان محصولات نمایشی یک قوم، آینه¬ ی روشن¬تری برای نشان دادن سبک اندیشه ¬ی آن قوم است. چرا که معمولاً محصولات نمایشی یک جامعه، محلّی برای عرضه و تجلّی سبک اندیشه و منطق زندگی آن است و به نوعی آشکارتر از جاهای دیگر، خود را نشان می¬ دهد.

2.  فرهنگ و نافرهنگ را تعریف کنید.
فرهنگ راهکارهای شایع موجه در یک جامعه است برای رفع هرگونه نیاز واقعی یا غیر واقعی. فرهنگ همواره نرم افزار است و تمدن شامل آن و سخت افزارهاست.راهکارها ممکن است کارآمد یا ناکارآمد باشد. در برابر فرهنگ، نافرهنگ است و عبارت است از آنچه جامعه با آن تعامل دارد ولی فرهنگ نیست. مانند اقلیم، آب و هوا، ژن، حوادث، وجود و عدم منابع طبیعی، سنت های الهی، بیماری ها و …

3. تفکر جانبی چیست؟
 تفکّر جانبی «روشی است برای حلّ مسأله، از یک زاویه یا زوایای نامتعارف و غیر شایع » به این معنا که در مراحل اندیشه با ایجاد آشفتگی های هدفمند موجب به ذهن امدن دیدگاه های متنوع و تازه می شویم و سپس با منطقی سازی راهکارها راهکار منطقی را انتخاب می کینم. فرضیه تفکّر جانبی بر این اساس شکل گرفته که در زندگی واقعی، همه چیز بر اساس تفکّر خطی پیش نمی‌رود. گاهی برای بدست آوردن نتیجه¬ ی بهتر، ناچاریم از تفکّر خطی (یا عمودی) فراتر برویم و به هر مسأله ‌از زاویه¬ ای تازه بنگریم

4. اندیشه اسلامی به چه معنا است؟
اندیشه اسلامی یعنی انسان ها بر اساس مبانی و احکام و اخلاق اسلام، دانش زندگی را تولید کرده و در زندگی روزمره به آن عمل کنند. خداباوری، یکتایی خداوند، بندگی او و نه جز او و انجام واجبات شرعی و ترک گناهان بخش بزرگی از اندیشه اسلامی است.

5. آیا ما ایرانیان در روال زندگی دینی خود چه مقدار باید به داوری دیگران توجه کنیم؟
انسان باید خود را مواضع تهمت دور بدارد. مثلا کاری نکند که دیگران در باره ی او سوء ظن پیدا کنند. اما در مسیر بندگی خدای متعال انسان نباید تحت تاثیر محیط قرار گیرد و باورهایش سست گردد. متاسفانه ما ایرانیان در تعیین اهداف درست زندگی به داوریهای این و آن زیاد توجه میکینم.

 
6.منابع بررسی و داوری در مورد کارآمدی یک رفتار فرهنگی کدامند؟(نام ببرید)
منابع محک زدن راهکارهای فرهنگی عبارتند از عقل، شرع ودین، علم تجارب مفید و فطرتفرهنگ ایده آل و فرهنگ جاری و ساری تعریف نموده و تفاوت آن دو را بیان کنید.

 
7.فرهنگ ایده آل و فرهنگ ساری و جاری را تعریف کنید. تفاوت ان دو  و وظایف نخبگان چیست؟
فرهنگ ایده آل فرهنگی است که در آرمان یک جامعه تعریف شده و در آن نقص مفروض نیست. فرهنگ ساری و جاری همان فرهنگی است که در جامعه رواج دارد و با بدی ها و خوبی ها مخلوط است . وظیفه نخبگان جامعه این است که فرهنگ ساری و جاری را به سمت فرهنگ ایده آل سوق دهند.

 
8. در صورتی که ما زندگی و اهداف الهی خود را جدی نگیریم چه عوارض سوئی در زندگی فردی و اجتماعی مان بوجود می اید؟
حتی اهداف نادرست هم بدون جدیت و پشتکار و تمرکز بدست نمی آید یک عده خلافکار هم افراد غیر جدی و سرسری مدار را در خود راه نمیدهند.متاسفانه ما ایرانیان بدلایل گوناگون در زندگی و اهداف خود جدیت لازم را بخرج نمیدهیم و به تعبیر عامیانه گاهی نازک نارنجی بار امده ایم.عدم جدیت در مسایل شرعی مانند نماز وروزه و حجاب و حلال و حرام الهی در زندگی انسان موجب نکبت و بدبختی میشود و همچنین اگر انسان در بندگی خدداوند جدی نباشد سستی ها و شیاطین او را احاطه میکنند و کم کم از راه اصلی دور میافتد.

 
9. توان تمییز و تشخیص بین خوشآیند و مصلحت را توضیح دهید
خوشآیند چیزی است که انسان از ان خوشش میاید و ممکن است به صلاح انسان نباشد و مصلحت چیزی است که بصلاح انسان است و لی ممکن است انسان از آن خوشش نیاید. خداوند میفرماید: جنگ بر شما واجب شده است با این که آن براى شما دشوار و ناخوشایند است. شاید چیزى را ناخوشایند بدانید در حالى که آن براى شما نیکوست، و شاید چیزى را دوست بدارید در حالى که آن براى شما شرّ است. خداوند مى داند و شما نمى دانید.  

10.همرنگ شدن کورکورانه با جماعت خوب است یا بد؟ توصیح دهید؟

خیر صفت ناپسندی است. در واقع، جماعت گرايي كه مورد تأكيد دين وخرد است در ما به گونه­اي بيمارگون تظاهر نموده است و از طرف ديگر شعار و راهكار همرنگي با جماعت در بسياري از موقعيت­هاي نادرست به كار برده مي­شود؛ جايي كه نبايد همرنگ جماعت شد، همرنگ جماعت مي­شويم و ميگوييم:«خواهي نشوي رسوا همرنگ جماعت شو!»

11چه ضعفی موجب بیماری “جو زدگی” می­شود؟ آیا شیعه واقعی اصولا جو زده می­شود؟

معضل تحت تأثيرالقائات اطرافيان قرار گرفتن به نوعي در همه مردم وجود دارد.در جوامع توسعه نیافته شایعه کاربرد بیشتری دارد. ولي ما ايرانيان نسبت به فرهنگ غنی و کهنی که داریم عملاً وبه طور معمول راحت تحت تأثير برخي القائات قرار مي­گيريم. اين امر باعث مي­شود که مسايلي در بين ما ايرانيان به شدت رايج شود که دليل منطقي و قابل قبولي براي آن وجود ندارد؛ مثلاً شایعات ما را زود تحت تاثیر قرار می­دهد و خودمان هم از این مسأله نگرانیم. ميل به همرنگي با جماعت نشان از ضعف خود باوري است و جدا از اينكه ريشه در محافظه كاري دارد، ريشه در جو زده شدن ما ايرانيان هم دارد. اين جو زده شدن، آزادي و خلاقيت را به شدت تضعيف مي کند.

 
 
________________________________________
 
 

 
سوالات درس اخلاق اسلامی

1.اخلاق را در لغت و اصطلاح (علم اخلاق) تعریف نموده و موضوع این علم و هدف آن را بیان نمایید.
اخلاق در لغت جمع خُلق است و در اصطلاح، علم اخلاق، علمی است دستوری و هنجاری که موضوع آن انسان است از آن نظر که دارای صفات رذیله و فضیلت میشود ضمن اینکه راهکارها را هم ارائه میکند. هدف آن از میان بردن رذایل و تعالی فضائل اخلاقی است.

2.انسان دارای چهار نوع رابطه است این روابط کدامند؟ قلمرو اخلاق را در ارتباط با این حوزه ها توضیح دهید.
رابطه با خود، خدا، سایر انسانها، طبیعت. اخلاق همه این ارتباطات را تنظیم میکند. رابطه انسان با خدا اگر درست شد خداوند رابطه ی او با خلایق را تنظیم میکند.

3.قوای باطنی انسان(عقل غضب شهوت و وهم) را معرفی کرده و بیان کنید که نسبت عقل با سه قوه دیگر چگونه باید باشد؟
عقل ادراک خوب و بد میکند و انسان را از بدی نهی مینماید. غضب انسان را در برابر آنچه زیان رسان است مقاوم کرده و ان را از انسان دور میکند. شهوت قوه ایست که میخواهد منافع مادی را به سمت انسان بکشد و وهم قوه ای است که بوسیله انسان می تواند با خلاقیت به کشف راه حلها برسد. اخلاق میگوید اگر عقل و شرع بر سایر قوا مسلط شود انها را در چهار چوب در اورد انسان به تعالی میرسد.

4.با توجه به اینکه خداوند مبدا و مالک همه هستی است چگونه در مکتب تربیتی اسلام انسان گرایی(اومانیزم) و سایر مکاتب غربی منتفی میشود؟
انسان گرایی انسان را مالک خود و هستی می داند. اما توحید و خدا باوری میگوید مالک کل هستی و نیز مالک انسان خداوند است.بر همین اساس مکتب توحیدی انسان گرایی را منتفی و باطل می کند.

5.فطرت چیست؟ کمال جویی انسان را به مثابه یک امر فطری توضیح دهید.
فطرت همان سرشت انسان است. انسان بطور ذاتی در پی بهترین ها، زیباترین ها و بیشترین ها است. هرگز در نقطه ای قانع نمیشود. اما اگر کمال را در چیز خاصی خلاصه کند در همان جهت متمرکز می شود. اگر این امر خدای سبحان باشد آدمی خدای را که کمال کل است، دریابد به گنج وجودی خود پی برده و از لذات و زیبایی های فنا شونده دنیا گذر کرده و به کمالات حقیقی نه خیالی روی میاورد.

6.مربی کیست؟ مربیان واقعی انسان چه کسانی هستند؟
مربی یعنی کسی که استعدادهای انسان را شکوفا می کند. مربیان واقعی انسان کسانی هستند که به همه وجوه انسان توجه کنند و علم کافی به ابعاد وجودی انسان داشت باشند. مربی واقعی انسان خداوند و انبیاء هستند.

7.شیاطین چند گروه هستند و کار آن ها چیست؟

شیاطین دو گروه هستند:شیاطین جن و شیاطین انسانی. کار شیطان وسوسه کردن است و بیش از توان ندارند. انسان میتواند با سرپیچی کردن، یاد خدا و تقوا و دوری از گناهان آنها را از خود براند. توسل به اهل بیت عصمت و طهارت بویژه امام حسین علیه السلام در دفع شیاطین و قبول توبه بسیار موثر است.

8.ملکه چیست؟

ملکه صفت یا مهارتی است که در نفس انسان راسخ و محکم شده و از عادت و حال با میل بسیار فراتر است ملکات نفسانی بعد از مرگ همراه ما هستند